Psihoterapie cuplu

Să privim viaţa de cuplu ca pe o întâlnire a două individualităţi separate, în care fiecare dintre cei doi vine în acea relaţie cu o istorie personală, cu experienţele sale, cu sentimente legate de trecut, cu propriile speranţe pentru viitor. Nu este totdeauna uşor să evoluăm impreună în acelaşi mod, să ne păstrăm individualitatea dar să “punem şi lucruri în comun”, să facem din “noi” o unitate. Viaţa de cuplu este un proces evolutiv, în care apar permanent remanieri, renegocieri.

Relaţiile de cuplu sunt foarte complexe şi nu este totdeauna la îndemană să evităm incertitudinea, teama, nesiguranţa, instabilitatea, situaţiile conflictuale.

Unele situaţii pot fi mai uşor rezolvate, în timp ce în altele conflictul escaladează, scapând de sub control. Multe dintre aceste interacţiuni negative sunt determinate de aşteptările nerealiste ale partenerilor cu privire la celălalt sau de convingerile lor negative cu privire la relaţia în sine. Această gândire catastrofică nu face altceva decât să blocheze procesul de comunicare dintre parteneri şi să genereze alte conflicte.

Apoi, foarte mulţi dintre noi avem tendinţa de a presupune că celălalt ne poate citi gândurile, că ar trebui să înţeleagă fără ca noi să comunicăm ce ne deranjează şi ne surprinde când aflăm că, de fapt, nu este deloc aşa.

Unitatea cuplului poate fi salvată doar prin depăşirea dificultăţilor, nicidecum prin evitarea lor. Se poate întâmpla să avem sentimentul că ne învârtim într-un cerc vicios; aceleaşi probleme se tot pun pe tapet, niciodată nu par să-şi găsească rezolvarea. Conflictele repetate pot fragiliza o relaţie în care partenerii nu mai văd lucrurile care i-au adus împreună, ce au apreciat iniţial la celălalt când au devenit “noi”.

Schimbarea, de orice natură (apariţia unui copil, şomaj, evoluţie profesională a unuia dintre parteneri etc.), poate pune şi ea probleme deosebite unui cuplu pentru că cei doi sunt persoane diferite, cu nevoi şi aşteptări diferite, care nu pot fi totdeauna uşor armonizate.

Terapeutul de cuplu

A apela la ajutor specializat, nu este o declaraţie de neputinţă în a-ţi gestiona problemele de cuplu, ci reprezintă şansa de a rediscuta problemele într-un cadru în care cei doi parteneri pot să exprime sentimente, dorinţe, nevoi proprii, să fie atenţi la ceea ce transmite celălalt, să-i înţeleagă punctul de vedere. Într-o terapie de cuplu cei doi pot exprima nemulţumiri, analiza opţiuni, clarifica sentimente reaşezând relaţia pe o bază mai reală.

Problemele abordate într-o psihoterapie de cuplu pot fi legate de intimitate, dependenţă, independenţă, putere, control, luarea deciziilor, consecinţele schimbării etc.

Rolul terapeutului vostru nu este de a judeca şi nici de a fi de partea unuia dintre voi, se concentrează în primul rând pe aspectele care vizează ameliorarea comunicării dintre voi. Aşadar, identificăm problema şi găsim împreună cea mai bună soluţie de a o rezolva.